Bez přístupové cesty není dům

Plánujete postavit si svůj vysněný domek? Předtím, než se ponoříte do stavebních plánů a architektonických náčrtů, musíte se ujistit, že váš sen je dosažitelný.

Zapomeňte na romantické představy o odlehlých domech uprostřed divoké přírody, kam vedou jen úzké lesní stezky. Dnešní realita je mnohem přísnější a zákonodárství se neúprosně drží svých pravidel. Stavbu domu je třeba začít u základního kamenu - tedy přístupové cesty.

Jak musí vypadat přístupová cesta?

Co tedy prověřit před začátkem stavby? Nejprve si ověřte, že pozemek, který chcete zakoupit, má vybudovanou dostatečnou přístupovou cestu. To neznamená jen nějakou cestičku pro pěší, ale kvalitní a širokou komunikaci dle požadavků stavebního zákona.

Stavební předpisy vyžadují zpevněnou přístupovou cestu o minimální šířce 2,5 metru, která končí nejvýše 50 metrů od domu. S připočtením krajnic by měla mít cesta šířku minimálně 3,5 metru.

Obce mají často již postaráno o vyhovující přístupové cesty, pokud prodávají pozemky. Jenže co když se rozhodnete zakoupit pozemek od soukromého majitele?

Ne každá přístupová cesta se počítá!

Může se zdát, že když je cesta zakreslena v územním plánu, je vše v pořádku. Ale ne tak rychle! To, že je cesta zakreslena v územním plánu, ještě neznamená, že už existuje. Je možné, že ji obec teprve plánuje vybudovat. A co když to nebude v dohledné budoucnosti? Vaše plány na stavbu mohou narazit na vážnou překážku: chcete postavit dům hned, ne za několik let.

Musíte si také ověřit, zda k vámi vybranému pozemku vede přístupová cesta, která je veřejná. Zajištěný přístup může být cesta ve vlastnictví obce, anebo soukromá cesta, která je zatížena nájmem nebo věcným břemenem (tzv. služebností). Příjezd ke stavbě přes cizí pozemek je třeba zajistit takovým právním titulem, který spolehlivě založí oprávnění užívat přístupový pozemek nejen po dobu realizace stavby, ale i jejího užívání.

Pokud byste potřebovali pomoc se zajištěním oprávnění užívat přístupovou cestu, případně pokud máte otázky na toto téma, neváhejte se na nás obrátit.

Kontaktní formulář

Čekejte prosím, odesílám Váš dotaz